Oportunitatea medierii in disputele familiale

mediator de familie

Inerenta disputelor familiale impune solutionarea lor pe care pasnica prin dialog. Ori de cate ori avem o problema trebuie sa o rezolvam cu cel cu care avem acea problema. O discutare a problemei este cheia rezolvarii ei.

Fara un dialog privind ce, cum si cand s-a intamplat, din ce motive si in ce conditii, situatia tinde sa creeze un spatiu conflictual intre soti. Odata aparut acest spaiu conflictual, tensiunile sa maresc, disputele sa indesesc, iar raporturile conflictuale avanseaza intre cei doi. Apar astfel certurile. Starea anxioasa a fiecaruia stopeaza orice tendinta de solutionare a conflictului.

De cele mai multe ori, in astfel de situatii, fiecare apeleaza la un prieten ori la o ruda pentru un sfat. Dar tot de cele mai multe ori sfatul este un indemn subiectiv, si nu ataca problema in miezul ei.

Apelul la un mediator de familie echivaleaza cu dorinta de solutionare amiabila a conflictului, a neintelegerii aparute. In calitate de tert neutru si impartial, de asistent si facilitator al unor discutii despre conflict, mediatorul impreuna cu partile parcurge sedinte de discutii cu acestea in comun sau in mod separat, atunci cand conflictul este la un grad prea mare.

Mediatorul asculta partile, si partile se asculta ele insele. In mediere, evaluarea conflictului si evaluarea solutiilor la conflict facuta de ambii soti si de catre mediator la aceeasi masa ofera sansa ca acestia sa se deschida problemelor lor, sa identifici cauzele conflictului lor. Intrebarile pe care si le pot adresa sunt adesea tinute in frau de luni chair ani bun de zile. Fara a se invinovati sau dezvinovati, fara a judeca, fara a oferi sfaturi, partile sunt indrumate de mediator sa vada in mod creativ conflictul.

Ce vreau eu de la aceasta situatia? Cum pot eu remedia problema? Ce interes am de la sotul meu? Vreau sa continui aceasta casatorie? De ce? Cum? Intrebari de acest gen reprezinta fondul unui proces de mediere.

Prezenta mediatorului si a celuilalt sot care raspunde si intreaba si el la randu-i, fac din procesul de mediere o metoda speciala si foarte eficienta de solutionare a acestor tipuri de conflicte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *