Mediere Divorț

Medierea conflictelor de familie este prevuzată la Art. 64 (1) din Legea Medierii 192/2006, unde se stipulează că pot fi rezolvate prin mediere neîntelegerile dintre soți privitoare la: a) continuarea căsătoriei. Acesta este temeiul de drept pentru medierea conflictelor dintre soți.

Scopul oricărei medieri este găsirea unei soluții la un conflict. Scopul medierii familiale este găsirea unei soluții pentru o situație generată de mai multe conflicte intrafamiliale ale soților, conflicte care adunate au degenerat în dispute care aduc casnicia în pragul esuării. Relațiile dintre soți se răcesc treptat, comunicarea devine deficitară ori lipseste cu desăvârșire, unul dintre ei preferă să plece din locuința conjugală, unul deschide acțiunea de divorț, totul pare fară ieșire din situație. Tensiunea și stresul emoțional ajung la grade de nesuportat pentru unii dintre soți.

In aceste momente apelul la un mediator este cea mai bună soluție aleasă.

Medierea conflictului dintre soți presupune analiza situației lor in conflict. Deseori unul din soți refuză să divorteze, deseori ambii doresc să divorțeze însă în anumite condiții neagreate de celălalt. Daca în urma căsătoriei au rezultat și copii minori conflictul escaladează și mai mult. Efectele negative încep să le resimtă atât părinții dar mai ales copilul/copiii.

Medierea conflictului legat de divorț este în aceste cazuri nu atât de necesară cât foarte importantă pentru stabilirea noilor condiții de relaționare dintre soți si copii.

În urma medierii, soții pot lua decizia de a continua căsătoria, de a suspenda decizia de a divorța pentru o anume perioada, ori de a divorța pur si simplu, decizie trecută în Acordul de Mediere. În acest context medierea este cea mai avantajoasă procedură deoarece permite discutarea conflictului și problemelor familiale într-un cadru privat și confidențial, oferind posibilitatea părților de a reanaliza situația și decizia de a divorța. Divorțul nu este o decizie atât de usoară, efectele (mai ales în plan emoțional) având repercursiuni pe toată viata celor doi.