10 intrebari frecvente privind medierea conflictelor de familie
1. Cand pot apela la mediator pentru custodia copilului?
Problemele legate de autoritatea parinteasca – custodia comuna a copilului pot fi solutionate oricand pe calea medierii. Fie ca este vorba de neplata pensiei de intretinere, fie ca este vorba de nerespectarea programului de relatii personale ale unuia din parinti cu copilul – program de comun acord ori de instanta stabilit, fie ca este vorba de iesirea din tara cu copilul si acordul unuia din parinti pentru acest acord, fie orice alte probleme legate de exercitarea autoritatii parintesti, oricand se poate apela la mediator pentru clarificarea si solutionarea situatiei. Cel mai oportun este apelarea la mediere inaintea derularii oricaror proceduri judiciare, medierea focusand fiecare parinte pe interesele copilului si ducand in cele mai multe cazuri la evitarea unor procese judiciare lungi si costisitoare.
2. Cat costa medierea unei probleme de familie?
Medierea custodiei copilului, divortului ori partajului pleaca de la aproximativ 300 de lei pe sedinta, in cadrul biroului nostru de mediere. Onorariul mediatorului creste in functie de gravitatea conflictului, disponibilitatea partilor pentru dialog si solutii amiabile, masa partajabila in cazul partajului voluntar amiabil, etc. In orice caz, medierea este cea mai putin costisitoare procedura de solutionare a conflictelor de familie.
3. Se pot media problemele de familie in mod separat?
Da, se pot media problemele in mod separat. Poate fi derulata o mediere totala incluzand (acolo unde este cazul) divortul, partajul bunurilor si custodia copilului; dar medierea poate fi solutia si acolo unde se doreste solutionarea doar a unuia dintre aceste componente ale conflictelor familiale si anume doar a partajului, doar a custodiei, ori doar a divortului. Medierea poate fi accesata si pe etape, de exemplu daca medierea partajului este de succes in sensul ca partile au ajuns la o solutie amiabila privind impartirea bunurilor, partile aleg sa medieze in continuare custodia copilului.
4. Este nevoie de avocat in medierea familiala?
In medierea familiala nu este nevoie de un avocat, dar prezenta acestuia este binevenita atunci cand una din parti ori ambele doresc o asistenta juridica de specialitate. In functie de complexitatea cazului, mediatorul va recomanda oportunitatea prezentei unui avocat.
5. Cand este necesar Contractul de pregatire a medierii?
Contractul de pregatire a medierii se incheie intre mediator si parintele/sotul care doreste si demareaza medierea, in calitate de solicitant al medierii. Contractul obliga mediatorul sa determine partile din conflict sa medieze problema, sa isi solutioneze prin mediere conflictul, amiabil si voluntar. Prin acest contract mediatorul pregateste medierea, si mai ales partile pentru mediere, stabilind punctele de plecare in sedintele de mediere. Este o etapa foarte importanta in medierea familiala, si mediatorul trebuie sa fie foarte diligent in discutiile preliminare cu partile despre mediere, oportunitatea medierii si beneficiile medierii problemei lor, precum si efectele unui acord de mediere.
6. Este obligatorie prezenta personala in mediere?
De obicei partile vin personal si discuta despre problema lor cu mediatorul, insa partile din conflict pot fi reprezentate de persoane cu procura/mandat special cu drept de dispozitie si negociere privind drepturile incidente in conflict. Aceasta procedura este uzitata mai ales in cazurile in care parintii sunt in strainatate. Dar chiar si in aceste cazuri, mediatorul poate lua legatura telefonic ori via email cu parintele/sotul reprezentat pentru a avea cateva discutii despre conflict si posibilele solutii.
7. Ce inseamna custodie – autoritate parinteasca comuna?
Custodia comuna inseamna ca drepturile si obligatiile parintesti sunt egale atat pentru tata cat si pentru mama. Ambii sunt obligati in mod egal, si ambii au drepturi egale privind raporturile personale cu copilul. Legislatia merge pana acolo incat se poate stabili si custodia comuan fizica egala, copilul avand dreptul de a putea sta efectiv jumatate din luna la tata si jumatate la mama, jumatate din vacanta la mama, jumatate la tata, etc. In mediere, discutiile parintilor se focuseaza pe programul si disponibilitatea fiecaruia si astfel se poate ajunge la o intelegere amiabila multumitoare privind raporturile fiecarui parinte cu copilul foarte usor.
8. Se pot media si conflictele familiale cu incidente penale?
Da, se pot media conflictele familiale care iau forma unor infractiuni, ne referim la abandonul de familie, violarea vietii private a unui sot, violarea corespondentei unui sot, violenta domestica. Medierea acestor tipuri de conflicte este deseori un remediu foarte bun pentru relatia lor, medierile punand capat conflictelor acestea prin solutii de conditionare a continuarii sau incetarii relatiilor dintre cei doi, prin oferirea de scuze si repararea pe cat posibil a raului produs, uneori prin plata de daune.
9. Acordul de mediere are efecte juridice depline de la data semnarii lui?
Acordul de mediere familiala ce priveste custodia copilului trebuie autentificat la notar ori consfintit de un judecator, notarul si judecatorul fiind singurii indrituiti sa verifice legalitatea acestui act, in ceea ce priveste mai ales respectarea drepturilor si intereselor copilului. Deasemeni daca medierea priveste partajul bunurilor imobile ori divortul, autentificarea ori consfintirea Acordului de mediere este o etapa absolut necesara pentru a se efectua si modifcarile in Cartea funciara ori a Actelor de stare civila in cauza. Pentru acordul de mediere ce contine stipulatii privind bunuri mobile, efectele sunt depline inca de la semnarea acordului pentru orice transfer/constituire de drept de proprietate a acestora. De exemplu, daca partile s-au inteles ca masina sa revina sotiei, si s-a stipulat acest lucru in acordul de mediere, semnarea acordului este de ajuns ca sotia sa fie proprietar exclusiv al masinii
10. Cat dureaza o mediere?
Un proces de mediere familiala poate dura cateva ore, zile ori cateva saptamani. Totul depinde de situatia si starea partilor din mediere (disponibilitatea lor). De exemplu, daca o persoana este in strainatate, daca este in alta localitate, daca are un serviciu solicitant, medierea se poate desfasura in mai multe intalniri. Medierea poate avea loc in orice zi, chiar si sambata ori duminica, daca partile asa convin si mediatorul este disponibil, si in orice loc care asigura desfasurarea discutiilor in mod linistit si confidential. In genere cateva sedinte de mediere familiala privind oprice conflict sunt suficiente ca partile sa isi expuna punctele de vedere si propunerile, si sa isi negocieze o solutie multumitoare la conflict.