„Divortul” copilului de parinti

Separarea copilului de parinti este cel mai crunt eveniment din inceputurile vietii lui, eveniment care isi pune amprenta pe dezvoltarea sa psihosociala in mod vizibil, daca situatia nu este binegestionata de parinti.

Efectele unui astfel de eveniment pot aparea intre colegii de la gradinita, de la scoala, in adolescenta, ulterior in viata de cuplu, pana la viata lui in familia pe care o va intemeia. Din acest motiv, parintii, atunci cand sunt in diverse conflicte, chiar si in conflictul legat de divort, vor trebui sa se gandeasca de doua ori atunci cand in conflictul lor intervine problema custodiei copilului.

CITESTE SI

Tensiunile dintre parinti escaladeaza la un moment dat si astupa orice posibilitate de a comunica cu celalalt, orice posibilitate de a reveni la un dialog calm este inhibata de noile stari dintre acestia. Evitarea comunicarii, lipsa ori mutarea de la domiciliu, refuzul de a comunica chiar si telefonic sunt probleme care arata nevoia medierii situatiei.

 

Medierea este oportuna inca de la ivirea conflictului, dar chiar si daca acesta escaladeaza pana la momente de impas, este de asemenea, foarte benefica.

Asezarea parintilor la masa de mediere este un suflu nou, mai ales pentru relansarea comunicarii dintre ei.

In toate cazurile, reluarea comunicarii rezolva situatia in proportie de 30%. Acest lucru il spun din practica in aceste cazuri, practica in care, odata ce ne asezam cu totii la mediere, oricat de introvertiti ori inchisi ar fi unii, dialogul devine principala lor metoda de a se face intelesi unul fata de altul.

In medierea exercitarii autoritatii parintesti in comun se discuta un plan parental, plan ce reprezinta un cadru care va fixa noile reguli de la care vor pleca parintii in interactionarea cu copilul si intre ei.

Bazele cooperarii si dialogarii dintre parinti puse de mediator in sedintele de mediere reprezinta deseori adevarate structuri pentru viitorul noii relatii dintre parinti. Ne referim la noua relatie – avand in vedere ca au decis, ori decid, ori s-a pronuntat divortul.

Copilul impune o noua relatie, fie ca vor, fie ca nu vor. Toata viata vor fi in continuare si mereu intr-o noua relatie. Tocmai aceasta noua relatiei are cel mai bun inceput prin discutiile cu un mediator, in vederea stabilirii cadrelor ei initiale.

Odata ce cooperarea se amplifica, tensiunile scad. Parintii incep sa constientizeze noua situatie, dar cel mai mare avantaj este oferit copilului.

Disparitia tensiunii dintre parinti, noua liniste, intelegerea agreata la mediator transpar in relatia cu copilul, acesta resimtind si el suflul nou dintre parinti. Acest suflu nou il resimte din plin, mai ales cand va sti ca parintii au ajuns la o intelegere care nu il va afecta, ci dimpotriva este pentru el, pentru binele lui.

In continuare va avea parte de ambii parinti. In continuare se va putea vedea si cu tatal si cu mama. In continuare vor fi o familie din punctul de vedere al copilului, desfacerea unei casatorii nefiind atat de importanta, cat planificarea lucrurilor de comun acord in ceea ce il priveste pe copil.

Medierea acestor momente/situatii dificile aduce parintii in zona optimismului, in zona colaborarii. Mediatorul discuta cu parintii oportunitatile pe care le-ar putea aduce acel conflict, acest lucru implicand determinarea parintilor in a cauta cu mediatorul cele mai bune variante, cele mai avantajoase solutii pasnice, amiabile la situatia data.

In toate cazurile, medierea conflictului in ceea ce priveste custodia copilului este ultima sansa in cautarea unei solutii pasnice, amiabile, multumitoare pentru ambii parinti, dar mai ales pentru copil. Procesul judiciar unde intervin probe, martori, expertize nu face decat sa amplifice conflictul si efectele negative ale acestuia, situatia escaladand tot mereu spre si mai rau. In tot acest timp copilul sufera mai mult decat parintii.

Medierea detensioneaza parintii si ii foc

Citeste mai mult pe: http://experti.acasa.ro/familie-relatii-303/expertul-acasa-ro-dorin-ilie-mediator-de-ce-sa-divorteze-copilul-de-parinti-189363.html#ixzz2uBK4iO9e

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *