Împărțire Bunuri Comune

Partajul Bunurilor comune dobândite în timpul căsătoriei este cea mai întâlnită problemă în medierea conflictelor de familie.

Partajul voluntar amiabil – prin mediere – reprezintă în fapt împărțirea bunurilor comune prin intermediul și cu ajutorul mediatorului.

Bunurile partajabile sunt deseori bunuri imobiliare ori mobiliare (mașini, mobilă, aparate electrocasnice, bijuterii, etc) și reprezintă un punct forte în conflictul dintre soți.

Împărțirea bunurilor comune în mod amiabil cu ajutorul și având facilitarea mediatorului, oferă numeroase avantaje celor din astfel de conflicte.

În drept medierea partajului bunurilor comune este stipulată la art 64 alin (1) din Legea Medierii. Pot fi rezolvate prin mediere neînțelegerile dintre soți privitoare la b) partajul de bunuri comune.

Partajul prin mediere difera de partajul prin instanța de judecată prin aceea ca modalitatea de împărțire este aleasă de către parți. Cotele in care înteleg sa isi asume împărțeala sunt la latitudinea lor. Ele decid cat si ce ia fiecare. Negociază la propriu bunurile lor comune. Evident în acest proces de negociere sunt asistate de către mediator, terț neutru și imparțial, specialist in comunicare și negociere.

Asistența mediatorului la aceasta negociere duce deseori la rezultate dintre cele mai bune si echitabile. Sunt luate in considerare aporturile fiecărui soț la achiziția lor, nevoile soților după desparțire, interesele lor in cauză. Negocierea le aparține intru-totul părților, acestea fiind cele care pun in discuție ce negociază si cum negociază. Mediatoul le oferă asistența și ajutor, canalizând procesul de negociere spre reusită.